Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 00:43 - Мит за Съзиданието
Автор: desonnac Категория: Тя и той   
Прочетен: 1753 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 27.07.2011 17:00


.
.
Първите богове Кунитокотачи и Аменоминакануши създали две божествени създания- мъжът Изанаги и жената Изанами- и им наредили да създадат света. За да им помогнат дали на Изанаги и Изанами копие украсено с бижута, наречено Аме-но-нубоко (божествено копие). Двете божества отишли до моста свързващ Рая и Земята, Аме-но-укихаши, и разбъркали морето със копието. Когато капки солена вода паднали от копието, Оногорошима(само-създаден остров) бил създаден. Те слезли по моста и направили острова свой дом. 
image
След време решили да се съчетаят и построили колона наречена Аме-но-михашира (колона на Рая)  и около нея постройли замък наречен Яхиро-доно (едно хиро=182 см., 80-хиров дворец). Изанаги и Изанами обикаляли двореца в противоположни посоки докато не се срещнали от другата страна, Изанами първа проговорила. Изанаги не бил сигурен дали това било правилно, но те все пак се оженили. Родили ми се две деца- Хируко (дете-пиявица) и Авашима (блед-остров), но те се родили деформирани и не се считат за божества.
Те сложили децата в лодка и я оставили да отплава в открито море и попитали останалите богове къде са сбъркали. Те им казали, че първо Изанаги трябвало да заговори по време на сватбената церемония. И така, двамата отново обиколили двореца, но този път Изанаги проговорил първи и бракът им най- после бил успешен. 
Следващото им дете се родило здраво- така Изанами създала Японския архипелаг.
Но раждайки огнения бог Кагутсучи, Изанами била жестоко обгорена и починала. Нейната смърт била първата в историята и родила понятията за живот и смърт.
 Изанаги дълго оплаквал смъртта й, в дивата си мъка той обезглавил Кагутсучи и разрязал тялото му на осем парчета, който се превърнали в осем вулкана, а кръвта, която покапала от меча създала няколко божества. 
  Но Изанаги не можел, за нищо на света, да забрави Изанами и той издирил и отишъл до пещерата-вход на Йоми(сенчестата земя на мъртвите- Адът/Подземният свят) и там успял да намери Изанами. Отначало, той не можел да я види, скрита напълно в сенки. Той замолил Изанами да се върне, защото Съзиданието на света още не било напълно завършено, "Върни се с мен, за доброто на света!". Но тя му отказала, сепвайки се, че той е закъснял "Аз вече ядох от храната на Йомотсу-Куни(Йоми) и не мога да се върна с теб!". Изанаги бил изненадан, той не бил готов да я остави в студената прегръдка на тъмнината.
image
Но на Изанами й липсвал Изанаги, както тя на него и тя му казала "За да си тръгна от тук, първо ми трябва разрешинието на боговете на Йомотсу-Куни." и тя се отдръпнала навътре в сенките на пещерата, оставяйки Изанаги с думите "Чакай ме тук, но каквото и да става НЕ поглеждай навътре в Йоми!"
Но Изанаги бил неспокоен, тревожело го, че нейното завръщане би било твърде късно. Той счупил гребена Йутсутсума-Гуши, който държал косата му, запалил го и отишъл във вътрешността, в Йоми.
За негова изненада, той видял вътре нейстово променената, някога красива и грациозна, Изанами- лицето й било гниеща плът с червей и други твари пълзящи по изтерзаното й тяло, сега обладано от осем бога на гръмотевиците. Изанаги бил толкова ужасен от гледката, че побегнал с всички сили крещейки от страх. Изанаги, засрамена, го подгонила заедно с Йомотсу-Шико-Ме(женски дяволи от земята на мъртвите) и Якуса-но-иказучи(осемте бога на гръмотевиците) с желанието да го върнат при нея. Когато жените-демони почти достигнали Изанаги, той хвърлил притежанията си към тях и те се превърнали в бамбук и лиани. Докато демоните ги ядяли, Изатаги избягал. 
 Сега го подгонили осемте бога на гръмотевиците. Изанаги не можел да ги отблъсне с меч и се възкачил на Йомотсу-Хира-Сака(планински склон). Той намерил прасково дърво. Прасковата има необикновената способност да отблъсква демони и Изанаги хвърлил една към гръмотевичните богове и те си тръгнали.
 Когато Изанами най- после настигнала Изанаги на входа на Йоми, той пойскал тя да го остави на мира.
В крайна сметка, Изанаги успял да избяга от Йоми, запушвайки с огромна скала  пещерата-вход. Зад себе си той чул Изанами, която казала "Ако си тръгнеш от мен   всеки ден ще отнемам по 1`000 живота". На което
 Изанаги отговорил със "Значи аз на ден ще давам по 1`500 живота."

И оттогава е предопределена съдбата на всеки човек- един ден да умре.
Изанаги създал Аматерасу(богиня на Слънцето) от дясното си око, от лявото- богът на луната.
Смята се, че Изанаги избягал на остров Ахажи, където останал завинаги скрит, в мълчание.
По- късно Изанами-но-Микото била наричана Йомотсу-О-Ками - господарка на подземния свят.
Тя е Шинто богинята на Съзиданието и Смъртта.
image





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desonnac
Категория: Тя и той
Прочетен: 1366478
Постинги: 1263
Коментари: 503
Гласове: 2051
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031