Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2011 20:54 - Чернобилската трагедия
Автор: nmedia Категория: Новини   
Прочетен: 1505 Коментари: 0 Гласове:
1



image
Снимка: Reuters

Украйна днес отбелязва 25 години от ядрената катастрофа в Чернобил.

На 26 април 1986 г. в 01.23 ч. местно време Четвърти реактор на атомната централа в Чернобил избухна при проверка на безопасността и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима. Радиация облъчи голяма част от Европа. Стотици хиляди души бяха принудени да напуснат домовете си в най-засегнатите зони в Украйна, Беларус и Западна Русия, припомня БТА.

Пилотите на хеликоптерите, които пуснаха тонове пясък и олово върху избухналия реактор в Чернобил, бяха с минимална защита от радиацията, но осъзнаваха риска, заяви техният командващ Николай Анточкин, цитиран от Франс прес. Пилотите са изпълнили около 4000 полета за 10 дни. Те са получавали хапчета йод, противорадиационен кожен крем и нова униформа след всеки полет, а освен това са вземали душ след всяка мисия. Пилотите са съзнавали, че тези защитни средства са недостатъчни, но въпреки това са настоявали да изпълнят колкото може повече полети, защото са знаели, че реакторът трябва да се покрие възможно най-бързо, разказва генерал Анточкин в интервю за вестник "Комсомолская правда". По негови думи радиацията над реактора е била толкова висока, че е надвишавала скалата на измервателните уреди.

За потушаване на възникналия при експлозията пожар и почистването на зоната около реактора Съветският съюз е изпратил 600 000 "ликвидатори" за 4 години. Те са били изложени на високи равнища на радиация с минимална защита.

Не съществуват надеждни данни за жертвите на най-голямата катастрофа в историята на ядрената енергетика. През 2005 г. няколко агенции на ООН прецениха, че вследствие на радиационното облъчване са загинали 4000 души, а според екологичната организация "Грийнпийс" до тази дата са загинали най-малко 100 000 души в Украйна, Беларус и Русия от ракови заболявания, нарушения на имунната система, сърдечни болести и други вредни въздействия от радиационното заразяване.

В дена на 25-та годишнина от аварията в чернобилската атомна централа президентите на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович положиха букети от червени рози пред мемориала в чест на хората взели участие в ликвидирането на последиците, съобщи РИА Новости.

На плочи от червен гранит са изсечени фамилиите на 28 загинали участници в ликвидирането на последиците от аварията през 1986 година, които са погребани в Москва.

Медведев е първият руски държавен глава, който посещава мястото на Чернобилската авария. Преди него там е бил единствено президентът на СССР Михаил Горбачов.

Междувременно стана ясно, че Русия може да внесе до 50 милиона евро във фонда за финансиране строителството на нов саркофаг за четвърти реактор в чернобилската атомна електроцентрала. Планира се парите да бъдат отпуснати през тази и следващата година, съобщи директорът на департамента за международни финансови отношения към руското министерство на финансите Андрей Бокарев.

Данните за загиналите и пострадалите от аварията в атомната централа в Чернобил не отговарят на истината. Това обявиха на пресконференция участниците на "Движение на Земята" организирана по повод годишнината от чернобилската авария, съобщи News.bg.

Генади Кондарев разкритикува доклада на Международната агенция за атомна енергия, според който пряко загинали от инцидента в Чернобил са 50 души, 4 000 са починали от ракови заболявания по-късно, а повишената смъртност в региона е резултат от стрес.

Той посочи, че изследването не включва 600 хил. души, които буквално с голи ръце са изгребвали радиоактивните материали от авариралия реактор и 100 хил. изселени в 30-километровата зона около централата. Кондарев посочи още, че от МААЕ са изследвали само онкологичните заболявания, а не всички проблеми със здравето на хората след Чернобил.

По думите му проучвания, провеждани в Хирошима и Нагасаки след атомните бомбардировки са показали, че по-голямата част от раковите заболявания се развиват десетилетия след фаталното облъчване. Кондарев посочи, че през 1959 г. Световната здравна организация е сключила споразумение с МААЕ, според което тя няма да разпространява информация, която може да компрометира ядрената агенция.

Генади Кондарев се позова на данни от Украйна и Беларус от средата на 90-те години, според които засегнатите са 4 млн. души, стотици хиляди са били загиналите към този момент, в град Гомел заболеваемостта от рак на щитовидната жлеза е скочила със 100%, а едва 5-10% от децата в Украйна нямат никакви отклонения, причинени от радиацията. Екоактивистът цитира водещи радиолози, според които жертвите на Чернобил по цял свят може да стигнат половин милион души.



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nmedia
Категория: Новини
Прочетен: 6203787
Постинги: 4360
Коментари: 2107
Гласове: 2833