Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2008 21:32 - "Епосът на един войник"- сбит преразказ на том 1ви. Само най- общо.
Автор: desonnac Категория: Хоби   
Прочетен: 803 Коментари: 0 Гласове:
0



"О, вий щастливи деца,
късмет ви спохожда, че нашето поколение ще последвате
и от нашите грешки ще учите.
.
.
.
Ний деца сме на войната, съпътници на ужаса.
И ако поучите се вие от нас, най- мъдри ще сте от всички преди вас.
О, моето минало несподелено
е вашето бъдеще забулено.
Аз ще ви разкажа за моята война,
за многото ми битки,
за едничката моя любов споделена,
за моя живот в опасния ни свят.
Вече няма хора като нас,
а след години, няма и да помнят нашите дела.
Това е живота на хората мой подобни.
В ужасния ни свят, където много зли се раждат, а малко добри идват.
Тук и сега нуждата я има, добрия зъл да стане,
малко от доблестните ще се жертват, за всички други във света.
Добре дошли във моя свят.
Добре дошли във моя епос..."

Въведение в книгата "Епосът на един войник"

Дам, книгата е много интересна, само че не знам откаде са ми я намерили... очевидно е много рядка в България.
А е много интересна- написана е от някакъв боен вожд през незнам-коя-си година и се разказва как едно момче, от богато, аристократично семейство, (действащо като командири на армията от основаването си) е обучено от ранно детство да води войни и да убива.
В историята се разгръща голяма конспирация:
Въпросното момче израства до някъде 20-25 годишна възраст и вече се е превърнал в легенда с многобройните войни, в които е участвал, когато изненадващо напуска родината си в търсене на един от братята си, който се изгубва година по- рано (Между другото се споменават още 30- 40 братя и 20- 30 сестри- повечето войници).
Напускането му обаче провокира ярост сред управата на държавата му, но все пак е написано, че се радват да се отърват от него(описан е като много арогантен и егоцентричен, незачетащ органите на реда заради имунитета си, предоставен от влиятелните му родители... а, да, мужду другото баща му умира в предишна война, а майка му почти не се споменава, освен като емисар на империята, посланник в чужди страни.).
Предисторията заема много малко място, едва няколко страници,
истинския екшън започва, когато главния герой обикаля малко градче, търсейки някакъв човек. След като избива няколко човека, намира целта си и след един доста болезнен разпит, разбира къде е брат му, качва се на коня си и тагадък- тагадък, към земята Far, far away.
За съжаление, губи паметта си при "инцидент" (подпомогнат от старейшините му)- тежко ранен, пада в една пропаст и едва не умира.
Подслонен от непозната жена, той бавно се възтановява от раните си, в пълно неведение за това какъв е, кой е и какъв е този напиращ инстинкт да убива.
След 2 години спокоен живот в отдалечената ферма със жената, която го е спасила (описана като изключително привлекателна, цитирам: "И единствения човек, покорил духа и сърцето му, бе не орда врагове, а една жена..."). Той става жертва на случайно нападение на някакви номади, случайно минаващи през региона- това ми е един от любимите моменти- както си оре нивата, вижда нападащата група, грабва мотиката и въпреки зъгубата си на тренинг, изтребва всички нападащи диваци... без тези, които отвличат любимата му...
Както се досещате, паметта му се отключва, заедно със спомена за мисията му. Но преди да спасява брат си, естествено тръгваслед любимата.
Формула за успех:
Вземете един влюбен психопат- перфектен убиец, отвлечете гаджето му и опитайте да я изнасилите... а, да- това при случай, че сте армия номади.
Пича преследва племето докато не спират да починат и прави внезапно, тихо нападение над лагера.
Вече въоръжен, малко по- подготвен и естествено- ядосан, той избива(да, пак- доста ще я използвам думата) част от тях, но когато достига палатката на любимата и я спасява от насилване, пристига неизвестна кавалерия- конници, очевидно нямащи си друга работа, освен лова на лошите, нападат и всяват впечатляващо количество разрушение и хаос.
Малко беше странно, когато го помислиха за номад и го плениха, разделяйки двамата любовници.
Предсказуемо- той се измъква след месец пленничество, но не преди да чуе за "смъртта" на любимата, която пък се оказа принцеса в изгнание...
Заплетено?
Още не...
Обезсърчен, момъка се връща към дълга си и тръгва за братчето.
Сега, няма смисъл да описвам как точно намери брат си, обаче го намери-
главен жрец във някакво неизвестно царство, уважаван, но страхлив и... без спомени... (дам, в тоя род са зле със паметта...)
След дъъъъълго увещаване, жреца се доверява на брат си и бавно си връща паметта. След още няколко години, в които жреца се обучава за войн, те си тръгват за вкъщи.
Следно- описаният парад е пищен, цветен, скъп и... лицемерен.
Старейшините приветстват стария си генерал само и единствено, защото имат нужда от него- пак започнали воина като си мислели, че нямат нужда от него, обаче... грешали. Възстановяват ранга му на генерал- лидер, защото е... ами най- добрия.
И се започва планиране- по- студен човек едва ли има.
Докато се подготвя, той най- спокойно си пресмята колко човека да прати на сигурна смърт. Хиляди стават жертва на студената му пресметливост и спокойствие.
След първата битка, в която обръща врага в бягство, легендите за него пак се разказват, а той самия, открива с кого се бие- същите войни- конници, които "спасиха" него и жената, която обича...
Оттам се разплита конспирация на няколкостотин годишна вражда между неговите хора и конниците, които ми напомнят на Траките...
И още една, включваща съдбата на героя.
Забравих да спомена, че той е отгледан само с една- единствена цел- да убива. Възпитан, че неговата съдба е да се бие и да воюва. Силното му чувство за дълг е разклатено, когато разбира че брат му(бившия жрец) е трябвало да бъде войник доживот и че баща му, с неизвестни мотиви е възпитал друг от синовете си да бъде "чудовище"...
Ок, тук ми настръхна врата- този, който не е войн по съдба, е машина за убиване, я си представете какъв би бил този, който ТРЯБВА да е убиец...
Историята само се започва в тази първа книга, останалите я довършват.
Първи том завършва със освобождаването от пленничество на принцесата, която се оказва че е в плен на лидера на конниците.
Загатва се огромно значение на въпросната принцеса и за двете страни...
Цялата конспирация се състой във разцепване на главния род,(към, който принадлежи героя) преди стотици години и отритването на една част от рода.
Интересно четиво, но не преди лягане!!!
Като цяло, има доста оригинални идей за времето си.
Е, това е първата книга, ако искате да пиша и за останалите- кажете.


П.П.: М-ду другото, пропуснах доста моменти... по- маловажните.


Тагове:   общо,   най,   войник,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desonnac
Категория: Тя и той
Прочетен: 1369031
Постинги: 1263
Коментари: 503
Гласове: 2051
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930