Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2009 22:21 - Невъзможното завръщане в бащиния дом (съчинение разсъждение )
Автор: daskalo Категория: Други   
Прочетен: 50911 Коментари: 9 Гласове:
0



Лирическият герой на Димчо Дебе­лянов е сложна и противоречива личност, в която се борят силата и безсилието. Характерно за Дебеляновия човек е отчуждението му от света на другите. Той се чувства сам сред тълпата, сам в града, сам в действителност. Душата му е измъчена, разкъсана, изтерзана и се стреми към мечтани светове, коп­нее за хармония и равновесие. Непре­одолимата жажда за душевен мир и покой неизбежно го връща към родния дом, превърнат в скъп спомен.

 

Най-типичен за Дебеляновата поезия е мотивът за завръщането, дал основен лирически сюжет на елегиите „ Да се завърнеш в бащината къща” и „Помниш ли, помниш ли...”. Връщането назад във времето заявява естествената носталгия към светлия свят на детството, на бащината къща, на родното градче и миговете на приятелство и разбирателство. Завръщането е пътуване към себе си, към родното, към корените, към вечното. Но завръщането е и всъщност раздяла, защото домът, граден от утвърдените стойности, е спомен, сън и невъзможно убежище за раздвоения човек на модерните времена.

 

Мотивът за завръщането в чистия свят на детството е перносифициран в образа на родния дом, при опрощаващата майка. Поезията на Дебелянов е вътрешно насочена към дома и той се явява като един от смисловите центрове в поетическия му свят. Завръщането в родния дом е завръщане в свят, изпълнен с безгрижие и мечти, с обич и топлина. Домът присъства в пространството на родното чрез ключовите думи - бащината къща и нейния праг, с двора, със „стаята позната” и „старата икона”, а в символно - с иконописното присъствие на майката.

 

Майката за Дебелянов е не само изповедник на сина в момент на обезверяване и умора, но и опора, изпълнена с нежност и безсилие едновременно. Нейната усмивка блага е последен „пристан изаслона”, който връща на героя изгубената топлина.

 

Пътят към сбъдването на мечтата – завръщането у дома , минава през „тихия двор с белоцветните вишни” („Помниш ли, помниш ли...”) и спира най-напред до къщния праг. За поета, прагът е най-подходящо място за срещата, така жадувана  от сина и майката. Прагът символизира преходът между познатото и непознатото, между домът и чуждия свят. С този поетичен момент в стихотворението навлиза библейският мотив за завръщането на блудния син.

 

В елегията „Да се завърнеш в бащината къща” нежно и донякъде неопределено са загатнати причините, които водят блудния син към бащината къща. Тези причини са свързани с настоящото нерадостно битие на героя, с носталгията му по топлия свят на рода, с копнежът му към родовите корени. Лирическият глас е подчинен на желанието на героя да намери пристан и утеха. Така, угнетената душа на поета, сблъскала се с безброй разочарования, се завръща в своя тих и уютен пристан:

 

Да се завърнеш в бащината къща,

когато вечерта смирено гасне

 и тихи пазви тиха нощ разгръща

да приласкае скръбни и нещастни.

 

„Пътуването” към родното в красивия свят на спомена завършва със двустишието:

 

Аз дойдох да дочакам мирен заник,

че мойто слънце своя път измина.

 

Миналото е единствен „пристан” за скръбната душа, простила се с мечтата за бъдещето: „че мойто слънце своя път измина”.

За Димчо Дебелянов е невъзможно да усети задълго покой в родния пристан. Мисълта за завръщането е един светъл копнеж, но напълно неосъществим, безвъзвратно изгубен. Това поражда елегичния тон на творбата. Мислено се борят два свята - на миналото, свързан с радостта и близостта, топлината и безгрижието, и на настоящето, изпълнен с отдалечаването и мъката, със студенина и безнадеждност. Надделява усещането за обреченост, защото той -„печален странник”, остава чужденец в света на родното, а унесът в сладкия спомен му помага още по-жестоко да осъзнае настоящето:

 

О, скрити вопли на печален странник,

 напразно спомнил майка и родина!

 

 Скритият вопъл на скръбно „завърналия” се в реалността „странник” от красивото „пътуване” в миналото е най-искрено изповяданата тъга на Димчо Дебелянов в елегията „Да се завърнеш...”. Това е спотаената болка на поета, „напразно спомнил майка и родина” - духовен пристан на скръбния блян за щастие. „Да се завърнеш” в „дома” на родното, без да забравиш скръбта на сърцето, е най-красивото „носталгично пътуване" в лириката на Димчо Дебелянов.



Тагове:   дом,   невъзможното,


Гласувай:
0



1. анонимен - Невъзможното завръщане в бащиния дом (съчинение разсъждение )
14.01.2010 14:39
ne moje da se kopirva weeeeeeeeeeee egati
цитирай
2. анонимен - Много е добро super
08.06.2010 20:54
Много е добро super
цитирай
3. анонимен - Анонимко
11.06.2010 17:05
Може бе..
цитирай
4. анонимен - guler
24.10.2010 16:00
дебеляновата поезия е супер
цитирай
5. анонимен - no name
03.11.2010 21:44
mnoGo e DobRo - BRAwo na toZi koito Go e pisaL (clap) :P
цитирай
6. анонимен - ne moje da se kopirva weeeeeeeeeeee ...
07.12.2011 09:13
анонимен написа:
ne moje da se kopirva weeeeeeeeeeee egati

moge ctrl+c
:)
цитирай
7. анонимен - lala
22.10.2012 20:47
mnogo e dobro bravo !
цитирай
8. анонимен - oo superr eee
24.10.2012 16:03
oo superr eee
цитирай
9. анонимен - ...
04.11.2012 19:27
много е добро :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: daskalo
Категория: Други
Прочетен: 333939
Постинги: 19
Коментари: 35
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930