Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2009 21:30 - Преглеждах новините и ми стана тъжно- реших да споделя
Автор: desonnac Категория: Други   
Прочетен: 1456 Коментари: 0 Гласове:
0



Това има общо и с упадъка на България като цяло...
.
.
.
.

Залезът на българския командос

Бойците напускат елитното поделение. Едни отиват да работят при "добре облечени бизнесмени", други търсят работа в полицията и жандармерията. Накрая ще се окаже, че сме единствената армия в НАТО, която няма истински спецчасти



Червени барети, сини барети, черни барети. Баретата отдавна не е просто аксесоар, а е символ на най-елитните бойни части във всяка държава. Наричат ги още командоси.
България също има такива бойци - поне по разчети и идеи. В момента под Командване на силите за специални операции (КССО) влизат 68-а бригада - "Специални сили", Диверсионно-разузнавателен полк (ДРП) и батальон за психологически операции (БПхО). Базираната в Пловдив 68-а бригада е от около 500 души. "Диверсантите" обитават поделение в Сливен и са около 400 военни. Психобатальонът вече има численост около 30-40 души и се намира в кв. "Суходол" в София. Да не ви прави впечатление, че той е с такава численост. Просто е създаден ката батальон, но никога не е имал пълен щат и необходимата техника.
За какво се използват командосите в армията?

Нашите спецбойци са като маймуните в цирка

При гостуването на високопоставени генерали и военни министри от други държава се вадят малки части от тях, за да демонстрират физически и технически умения. Естествено най-ефектни си остават хватките при ръкопашния бой. И всички са доволни от зрелищната демонстрация. По същия начин се извеждат на състезания извън страната, където показват невероятен хъс и побеждават другите командоси без проблеми.
В страната обаче те са общ фонд и независимо от придобитите си умения и знания не се използват по предназначение. Командирите на батальоните в Ирак бяха от спецсилите. Имаше винаги и по десетина бойци от специалните сили. Но нито командирите, нито бойците би трябвало да се използват в пехотен батальон. От една страна, се запълваше бройката с качествени бойци, а от друга - те самите тръгнаха хем да изкарат някакви пари, хем и да помиришат малко барут. А не да гният в поделението.
Какво правят командосите в другите армии?
Това са най-елитните и обучени бойци, които са или на пряко подчинение на президента или на военния министър.

Операциите им винаги се държат в дълбока тайна

Лицата им не се снимат, а в обществото никога не можеш да ги видиш в униформа. Заради оперативната работа имат вид на съвсем обикновени мъже.
В САЩ единствено босът на американските командоси има кабинет в Белия дом. Тези сили се използват за определени операции - например спасяването на редник Джесика Линч в Багдад.
Полските служби "Гром" също участват в специални операции в Ирак заедно с колегите си от другите страни. Дори Македония искаше да помогне на коалицията, като изпрати малкото си, но суперкачествени "вълци" в страната на Саддам.
Според българското законодателство тези бойци нямат никаква работа в страната. Дори и при възникване на терористичен акт те няма да бъдат вдигнати по тревога. За тази работа си има отряд за борба с тероризма към МВР и спецзвено към жандармерията. Според закона за отбраната армията има задача да защитава националната сигурност на страната.

Отговорността за тероризма в страната се пада на МВР

Повечето от бойците в специалните сили смятат, че ако те минат на пряко подчинение на министъра на отбраната, ще имат по изчистени функции, а може би ще им бъде намерена и по-достойна работа.
За много кратък срок бригадата в Пловдив са напуснали 15 момчета. Други се канят да ги последват. Подготовката на тези бойци им дава възможност да бъдат наемани без проблеми за работа при "добре облечени бизнесмени" или в спецзвената на МВР и жандармерията.
За проблемите и задачите на специалните сили вестник "Сега" пожела да направи интервю със сегашния командир на КССО полк. Димитър Димитров. По поръка на "ВКР-ВП-Сигурност" то беше отказано "по целесъобразност".
Най-интересното в случая е, че високопоставените генерали от НАТО твърдо заявяват, че трябва да имаме такъв тип бойци. Те обаче трябва да бъдат напълно оборудвани и да разполагат поне с един самолет - за да могат да скачат. В момента нашите командоси правят по пет парашутни скока на година. А парашутите са толкова малко и остарели, че всеки скок е като "за последно". Момчетата на наборна служба в поделението излизат от него дори без един скок.
Хора от ръководството на ГЩ довериха, че е решено от 1 януари 2006 г. да бъде закрит диверсионният полк в Сливен, а на негово място да влезе алпийското поделение от Смолян. Това са единствените изменения, които се очаква да се случат в това спецзвено на армията.
Може би наистина парламентът трябва да реши дали на страната ни са необходими такива сили, в кое законодателство да бъдат вкарани те и на чие подчинение да са.


--- ИСТОРИЯ---

Специалните сили на България се създават през 1943 г. в разгара на Втората световна война. Тогава военното командване решава, че е необходимо да се създаде една елитна парашутна част. За обявения конкурс се явяват около 5000 души за 500 места. Изпитът бил по физическа подготовка, като е включвал бягане от гара Подуяне до река Искър и обратно. Издържалите изпита отиват на обучение в Германия, с която по това време сме съюзници. Курсистите завършват обучението на 18 март 1943 г., която се счита и за рождена дата на специалните парашутни сили.
Парашутната дружина съществува до 1950 г., когато се сформира парашутно-разузнавателен батальон, който е бил на подчинение на разузнавателното управление на ГЩ.
През 1964 г. се взема решение на базата на 86-а учебно-парашутна база в Мусачево да се създаде и още едно поделение в Пловдив, което се нарича 68-а учебно-парашутно-разузнавателна база. Мусачево готви разузнавачи за Гърция, а Пловдив - за Турция.
През 1975 г. двете бази се обединяват и се създава 68-и парашутно-разузнавателен полк. През 1983 г. започва развръщането на парашутно-разузнавателната бригада на базата на полка. В състава на бригадата влизат три парашутно-разузнавателни батальона и два диверсионно-разузнавателни батальона.


--- ИНТЕРВЮ---

Добър командос се става с руско оръжие и западна валута

О. р. полк. Васил Атанасов е завършил през 1969 г. военното училище "Васил Левски", специалност мотострелкови. Пред командирите пожелал да стане парашутист, без да знае, че ще се занимава с разузнаване. Командва група със специално назначение, след това - парашутно-разузнавателна рота, а след 1975 г. получава задача да сформира парашутно-разузнавателен батальон към Трета българска армия. От 1980 до 1992 г. е старши експерт в отдел "Специално разузнаване". Тогава цялото разузнаване е извадено от сухопътните войски и е на директно подчинение на ГЩ. От 1 март до 6 април 2001 г. е бил командир на Специалните сили.

- Г-н полковник, какво става в Специалните сили? Чува се, че нещата не вървят и много от момчетата мислят да напускат?
- За да има в момента ефективни сили, поне за следващите 5 години трябва да се преподчини командването на Силите за специални операции на подчинение на Министерството на отбраната. Това трябва да стане, за да няма набъркване от страна на Генералния щаб и амбициозните генерали за използване на специалните сили не по предназначение. Най-удачно е това да стане под ръководството на началника на разузнаването, което е на пряко подчинение на министъра.
Против съм тези момчета да бъдат използвани и в Ирак не по предназначение. Според мен в момента те са там, за да измиват очите на сухопътните войски.
- Вече не са ли толкова добри нашите командоси?
- Щом е командос, значи е добър. Но над добрите има и по-добри. Спомням си първото състезание в Пловдив, когато нашите командоси разбиха останалите. Но като българи те бият на инат, с хъс и спортна злоба. Руснаците са много добри командоси, но и тях бихме. Сърбите също имат добри момчета, които са дори и с боен опит. Направило ми е впечатление, че американските командоси разчитат повече на техниката, а не на индивидуалната си и специална подготовка. Когато аз бях командир, можех да гарантирам, че наше момче с компас и карта в ръка може да намери веднага точката на местостоене, а американецът разчита на GPS-системата да му даде координати.
- Как се става добър командос?
- Добър командос се става с руско оръжие и средства за разузнаване, западна валута - може в евро или долари, и български програми за обучение.



image

Една от задачите на българските командоси е да демонстрират уменията си пред официални гости.



Тагове:   НОВИНИТЕ,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desonnac
Категория: Тя и той
Прочетен: 1368984
Постинги: 1263
Коментари: 503
Гласове: 2051
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930